2014. február 7., péntek

A KESZTYŰ - STÍLUSGYAKORLATOK 2.

Az alaptörténet:
Egy kisfiú – nevezzük Pistikének – elveszíti a fél kesztyűjét. Az édesanyja ezért megdorgálja.


Népmesében
A legény meg a fél pár kesztyű

     Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, éldegélt egy szegény asszony István nevezetű fiával. Minden vagyonuk egy gombolyag barna pamut volt. Egyszer a legény azt mondta:
– Édesanyám, kössön kesztyűt nekem, elmegyek szerencsét próbálni.
    Így is lett. Felhúzta a legény, s elindult világgá. Ahogy megy, mendegél, útjába akad egy nagy vekker, különféle fáintos gyümölcsök lógtak rajta. Megszólalt az egyik alma:
– Szakítsd le minden órának a gyümölcsét, te legény!
    Ám a mi Istvánunk erős akaratú volt, nem szakította. Ment tovább. Ahogy mendegél, elébe kerül egy hófehér liliomvirág, s azt mondja:
– Tiporj el engem, te legény!
    De a mi legényünk ezt a próbát is megállta, s nem lett liliomtipró. Ment, mendegélt tovább. Ahogy így mendegél, egyszer csak útját állja egy jól kifejlett macskaállat, s azt mondja:
– Húzd meg a farkamat, te legény!
    Már biz’ ennek nem tudott ellenállni a mi Istvánunk. Lehúzta a kesztyűjét, s meghúzta a macskaállat farkát. Több se kellett annak, átbucskázott a fején, átváltozott koros kántortanítóvá, s így szólt:
– Ne rángasd a macskaállat farkát, fiam, avagy nem tudod, hogy amit Isten egybekötött, ember el ne válassza?!
    Büntetésből ráfújt a kesztyűre, az sült galambbá változott, s abban a minutában elröpült, hiába bámult utána szájtátva a legény. Nem volt mit tennie, hazafelé fordította a meztéllábjait. Otthon elpanaszolkodta az anyjának, hogy s mint esett a dolog a kesztyűvel.
– Meséld a jó öreganyádnak, ne nekem! – károgta az anyja, azzal elővette a pálcát az ajtó mögül a sutból, s a vastagabbik végével jól elnáspángolta a legényt.
    Ha az öregasszonynak a meséből elege nem lett volna, az én történetem is tovább tartott volna.


(Megjelent A kesztyű – stílusgyakorlatok – c. kötetben 1995-ben.  A könyvből készült válogatást televízióra adaptálta Podhorányi Zsolt, Magyar Televízió, 1996., illetve egy válogatás szerepel a középiskolai magyar nyelv munkafüzetben is.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése